Het verzekeren
van monumenten
Het goed verzekeren van een monument vereist specialistische kennis
Een monumentaal pand kan beschermd zijn als: rijksmonument (geregistreerd in het monumentenregister RCE), gemeentelijk monument, provinciaal monument of stads- of dorpsgezicht.
Er zijn veel verschillende soorten monumenten. Te denken valt aan buitenplaatsen, kastelen, herenhuizen, militair erfgoed (forten en bunkers), (herbestemde) kerken en kloosters, molens en industrieel erfgoed.
Bij schade aan een monument zal het herstel conform de richtlijnen van de Monumentenzorg en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) moeten worden uitgevoerd. Dit betekent dat er bij restauratie of herstel van de schade gespecialiseerde bedrijven ingeschakeld moeten worden.
Herbouwwaarde
Het uitgangspunt voor de verzekering van een monumentaal pand is de juiste herbouwwaarde, die vastgesteld moet worden middels een taxatie. In de taxatie moet rekening gehouden worden met de monumentale aspecten en de bijkomende kosten bij schade.
De op de polis vastgestelde herbouwwaarde van het monument wordt jaarlijks verhoogd met een prijsindex. De index houdt rekening met de gestegen arbeids- en materiaalkosten en bijkomende kosten. De index zorgt ervoor dat in geval van schade de verzekerde som (herbouwwaarde) voldoende is om het schadebedrag uit te keren en er geen sprake is van een onderverzekering.
Het adequaat verzekeren van een monument is maatwerk. Vrijblijvend meer informatie of een persoonlijke offerte voor een monumentenverzekering ontvangen? Neem dan contact op met één van onze specialisten.
Neem dan contact op met één van onze specialisten.